För våra hyresgäster

Som hyresgäst kommer du säkert att ha en del frågor under din tid som hos oss. Här har vi försökt att göra anvisningar för de vanligast förekommande frågorna. Har du andra funderingar är du naturligtvis välkommen att höra av dig.

I de flesta av våra fastigheter finns återvinningsrum där ni sorterar era sopor enligt de skyltar som finns uppsatta i rummet. Om det saknas kärl för en viss typ av avfall måste ni som hyresgäst själv transportera avfallet till en av Tekniska verkens återvinningscentraler. Dessa hittar du här.

Notera att det är absolut förbjudet att lämna brandfarliga varor i sop- eller återvinningsrum. Dessa måste lämnas direkt på en av Tekniska verkens återvinningscentraler.

Alla lägenheter är utrustade med brandvarnare. En fungerande brandvarnare varnar dig för livsfarlig rök. Den ger dig en chans att vakna i tid och hinna ut innan det är för sent. Ansvaret ligger på dig som hyresgäst att se till att den fungerar och att den sitter på plats. Kontrollera en gång varannan månad att brandvarnaren fungerar. Byt batteri (9V) varje år om den har vanliga alkaliska batterier (Litiumbatterier räcker längre). Dammsug brandvarnaren minst en gång om året (torka den inte med våt trasa). Om brandvarnaren inte fungerar trots nytt batteri så måste det omedelbart felanmälas till oss.

LBB Fastighets AB, Brandskyddsföreningen och Boverket rekommenderar att du själv skaffar en 6 kilos pulversläckare och en brandfilt (gärna 180×120 cm stor) Läs mer här: Brandskydd (PDF-fil)

Andra intressanta länkar: www.dinsakerhet.se och www.brandskyddsforeningen.se samt Boverket.se

Du kan också läsa mer här om vårt Systematiska brandskyddsarbete.

Hyresgästen anmäler själv sin in- eller utflyttning till elnätsbolaget Tekniska verken, som är nätägare: tekniskaverken.se/kundservice/anmal-flytt. Tänk på att göra det i god tid innan ni flyttar in så att ni inte riskerar att stå utan el.

Vid utflyttning måste hyresgästen säga upp elavtalet med Tekniska verken.

Utöver de säkringar som finns inne i din lägenhet finns en huvudsäkring placerad utanför din lägenhet. Om strömmen går i hela din lägenhet måste du innan du felanmäler detta kontrollera så att din huvudsäkring inte har gått. Är du osäker på var din huvudsäkring är placerad kan det vara klokt att kontakta LBB så att du har vetskap om detta när strömmen eventuellt går. Det är även bra att ha några 16 A säkringar hemma.

Hur trevligt det än kan verka ber vi dig att inte mata fåglarna. De skräpar ner och deras avföring lockar fram råttor.
Fästbeslag för gardinstänger finns i LBB’s alla lägenheter. Använd dessa istället för att montera egna beslag.
Ditt förråd ska alltid hållas låst även om ingenting förvaras i det. I vissa förråd sitter det taklampor som är till för allmänbelysningen. Är glödlampan i ditt förråd trasig så gör en felanmälan via vår hemsida. Det är inte tillåtet att förvara brandfarliga varor i ditt förråd.
Vill du grilla på balkongen så är endast elgrill tillåten att använda. Berätta gärna för dina grannar när du tänker grilla. Då blir inte matoset från din grill en obehaglig överraskning för dem.
Det mycket viktigt att du har en hemförsäkring. Du kan bli ersättningsskyldig för de skador du som hyresgäst är ansvarig för på fastigheten. Det kan exempel vara läckande akvarium, disk- eller tvättmaskin samt brand som orsakats av din TV eller andra hushållsmaskiner.
Ta hand om avföring och släng i latriner avsedda för detta. Husdjuren måste alltid vara kopplade och får aldrig lämnas utan tillsyn (det gäller även katter). Ditt husdjur får inte på något vis störa andra boende.
LBB Fastighets AB förhandlar varje år genom Fastighetsägarna med Hyresgästföreningen om de hyror som skall gälla.
Frosta av kyl-, sval- och frysskåp regelbundet för bästa effekt. Hacka aldrig loss isbildningar. Tvätta med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Torka ur ordentligt för att undvika ny frostbildning redan från början.
Kåpa och skärm avtorkas med fuktig trasa. Fettfiltret tvättas (normalt en gång per månad) i varmt vatten. Ett smutsigt fettfilter ökar risken för att en ev brand på spisen ska sprida sig. Se även “Ventilation” längre ner på sidan.
LBB Fastighets AB värnar om miljön och om vi alla hjälps åt så mycket vi kan så blir det bara bättre. Genom att tex spara energi och sopsortera så kommer vi en bit på väg.

När du flyttar in i en av våra lägenheter får du tre nycklar till lägenheten, tre taggar till entrén mm samt två postfacksnycklar.

Om du förlorar någon nyckel eller tagg är det viktigt att du snarast anmäler detta till LBB.

För Kv. Silverräven (Valhallagatan 22-30) måste du som hyresgäst en gång om året uppdatera dina taggar. Detta görs genom att hålla taggen mot dosan vid gaveln på ingången vid Valhallagatan 26B tills det hörs ett litet surr. Om din tagg slutar fungera vid någon ingång bör du prova detta innan du gör en felanmälan.

I Sverige har förekomsten av skadedjur i våra hem i princip ökat varje år och är en effekt av vårt ökade resande och våra ändrade hushållsvanor med fler importerade livsmedel.

Det finns tusentals insekter och småkryp som är viktiga inslag i naturen. Det är först när de börjar besvära oss människor i våra hem som de anses vara skadedjur. En del är tämligen oskyldiga, men andra kan vara obehagliga och t ex angripa mat och textil. Vissa behöver saneras bort medan andra är ofarliga och försvinner om man håller rent i t ex våtutrymmen, garderober och kök.

Oavsett hur skadedjur kommit in i lägenheten är du som hyresgäst enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta genom att göra en felanmälan på vår hemsida. Gör man detta i tid så går det smidigare och snabbare att få bort dem.

Du som hyresgäst har rätt till kostnadsfri sanering (detta gäller inte om man varit vårdslös eller underlåtit sig att meddela oss), så tveka inte att göra en felanmälan om du har uppmärksammat eller misstänker att skadedjur finns i din lägenhet.
Exempel och information om skadedjur hittar du här.

LBB Fastighets AB områden är privat mark och parkering är endast tillåtet på av LBB anvisad plats. Parkering får endast ske på förhyrda platser eller anvisad besöksparkering.

Vid entrén till fastigheten får man stanna bilen för i- och urlastning samt för på- och avstigning. Dock måste räddningsvägar alltid beaktas.

Den parkeringsplats man hyr måste man själv snöröja. Detta då plogbilen inte kommer åt.

Eventuella persienner som finns i er lägenhet är inte installerade av LBB Fastighets AB och omfattas inte av LBB’s ansvar.

I alla LBB’s fastigheter råder totalt rökförbud, dvs både i din lägenhet och allmänna utrymmen, såsom trapphus, korridorer tvättstugor förråd mm. Vad gäller rökning utomhus så gäller att man inte får störa sina grannar. Detta gäller tex. vid rökning på balkonger, loftgångar och nära entréer.

Du får som hyresgäst inte utföra störande arbeten eller på andra sätt störa dina grannar mellan klockan 22-06 på vardagar samt mellan 22-10 på helger eller andra helgdagar.

Ska du ha fest rekommenderar vi att du informerar dina grannar om detta i förväg och uppmanar dem att säga till om de blir störda. Detta leder ofta till större acceptans från era grannar.

Allvarliga störningar kan leda till en skriftlig varning från LBB.

Det är inte är tillåtet att ställa saker i trapphusen. Detta innefattar även t.ex. barnvagnar och sparkcyklar. Anledningen till det är att trapphusen är en utrymningsväg. Om det skulle hända en allvarlig olycka eller brand måste räddningspersonalen ha fri väg i trapphusen.

För att komma till bokning av tvättstugor följ denna länk.

För att våra tvättstugor och därmed grannsämjan ska fungera bra så har vi några enkla regler att följa:

För att tvättmaskinerna ska fungera bra så är det viktigt att;

  • Dosera tvättmedlet rätt.
  • Inte fylla maskinen med mer tvätt än vad som är tillåtet.
  • Tömma klädernas fickor så att inte tex spik eller mynt förstör maskinen.
  • I övrigt följa instruktionerna för respektive maskin.
  • Inte tvätta stora tunga mattor eller mattor med gummering under i tvättmaskinen.

 

Tvättstugan ska alltid städas innan man lämnar den;

  • Torktumlarens luddfilter ska rengöras.
  • Rengör tvättmaskinerna, även tvättmedelsfack och lucka.
  • Städa golvet.
  • Ställ i ordning tvättvagnarna och häng tillbaka städutrustningen.
  • Kontrollera att du fått med dig alla dina tillhörigheter.
  • Ta med ert skräp, tex tomma tvättmedelsförpackningar till sopstationen. De utplacerade soppåsarna är till för filter-ludd, skräp från golvet och dyl.

Om det visar sig att någon missat städningen och man vill att detta uppmärksammas så gör felanmälan. Ange i så fall vilken tvättstuga och tidpunkt det gäller.

Övriga regler

  • Rökning och husdjur är inte tillåtet i tvättstugan. Detta av hänsyn till allergiker.
  • När du inte är i tvättstugan så släck lyset och se till att dörren stängs ordentligt.
  • Innan tvättiden är slut måste du ha hämtat din tvätt och städat klart. Har tiden gått ut för din tvättid kommer du inte längre in i tvättstugan.

I våra fastigheter finns kabel-TV via Tele2 (tidigare Com Hem). Ett baspaket ingår i hyran. Utöver detta kan du välja till kanalpaket.

Bredband kan du få via kabel-TV-nätet från Tele2 eller via öppet fiber (flertalet bredbandsleverantörer kan väljas). Uttaget för öppen fiber är oftast placerad i hallen och kabel-TV-uttaget är placerat i vardagsrummet.

Våra fastigheter har olika ventilationssystem. Där ventilationsaggregatet är placerat inne i lägenheten får detta aldrig stängas av. Om tilluft till er lägenhet finns i anslutning till fönster får dessa inte täppas igen. Detta på grund av att fukt- och kondensskador kan uppstå. Om skador pga avstängd eller igentäppt ventilation uppstår så kan du som hyresgäst bli ersättningsskyldig.

Att hålla en jämn och lagom varm lägenhetstemperatur, är ett sätt att spara på energi och miljö. Temperaturen i din lägenhet ska hålla ca. 20–21 grader. Den temperaturen gäller i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i rummet, cirka en meter över golvet. Det betyder att vissa ställen i lägenheten kan vara något kallare och andra något varmare.

Om du har över 21 grader hemma kan elementen kännas kalla. När temperaturen sjunker under 20 grader blir de automatiskt varma igen. Stora möbler och gardiner framför elementen, hindrar värmen från att komma ut i rummet och bör undvikas. Fönster är av naturliga skäl kalla vintertid, vilket gör det behagligare att ha till exempel soffan mot en vägg i stället för vid fönstret. Luften får cirkulera och värmen sprids i rummet ordentligt.

Om du vill vädra är det bättre att vädra mycket under kort tid i stället för lite under lång tid.

Alla våra fastigheter är inkopplade på fjärrvärme och värmetillförseln till lägenheterna styrs automatiskt via en reglercentral i huset. Det sitter en temperaturgivare på ytterväggen som känner av utetemperaturen och automatiskt reglerar värmen hemma hos dig sommar som vinter.